Dct_47638
Welkom op onze pagina met veelgestelde vragen
Op deze pagina hebben we de vragen verzameld die vaak door het publiek gesteld worden en vragen van kandidaten. Vind je geen antwoord op jouw vraag, geef ons dan een seintje :
contactgegevens.
Vragen van het publiek
Kan ik alle rondes van de Wedstrijd bijwonen?
Behalve de preselectie zijn alle rondes van de Koningin Elisabethwedstrijd voor het publiek toegankelijk. Raadpleeg voor meer informatie over de wedstrijdrondes de pagina
‘Wedstrijdverloop’.
Welk type repertoire is tijdens de Wedstrijd te horen?
Het repertoire dat de kandidaten moeten voorbereiden is zeer breed en kan variëren al naargelang de discipline. Raadpleeg voor meer informatie over het repertoire van een specifieke wedstrijdsessie de pagina
‘Wedstrijden’.
Kunnen de kandidaten hun programma zelf kiezen?
De kandidaten kiezen zelf hun programma in overeenstemming met de eisen van de artistieke commissie. Sommige onderdelen van het programma zijn volledig vrij in te vullen. Andere zijn opgelegd of moeten aan bepaalde eisen voldoen.
In welke gevallen mogen de kandidaten met partituur spelen?
Over het algemeen moeten de kandidaten hun programma uit het hoofd spelen. De opgelegde, nieuwe werken alsook bepaalde hedendaagse werken mogen echter met partituur worden gespeeld. Daarnaast is het vanuit de traditie gebruikelijk om bepaalde werken met partituur te spelen, zoals kamermuziek of oratoria.
Waarom worden tijdens de Wedstrijd nieuwe werken opgelegd?
Eugène Ysaÿe, die het oorspronkelijke project van de Wedstrijd formuleerde, wilde dat jonge muzikanten werken zouden vertolken die ze zonder de hulp van een leraar hadden voorbereid. Bovendien was hij een groot voorvechter van de hedendaagse muziekcreatie. Daarom worden tijdens elke instrumentale sessie twee volstrekt nieuwe werken opgelegd: een solowerk voor de halve finale en een werk met orkest voor de finale. Die werken zijn in opdracht geschreven of werden via een compositiewedstrijd geselecteerd.
Waar vind ik het programma van de sessie die ik bijwoon?
De door de kandidaten voorbereide programma’s staan in het algemene programmaboek van de Wedstrijd en ook op onze website. De kandidaten spelen niet het volledige voorgestelde programma; afhankelijk van de wedstrijdronde maken de juryleden daar een selectie in. De daadwerkelijk gespeelde werken worden vóór het optreden van de kandidaat in de zaal aangekondigd.
Het programmaboek is tijdens de Wedstrijd te koop in Flagey en BOZAR. Het kan ook besteld worden via onze
webshop.
Waar is het wedstrijdprogramma te verkrijgen?
Programmaboeken zijn tijdens de wedstrijd te koop in Flagey en BOZAR. Ze kunnen ook besteld worden via onze
webshop.
Is een sessie van de Wedstrijd anders dan een traditioneel concert of recital?
Er is geen wezenlijk groot verschil tussen een optreden tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd en een traditioneel concert. De deelname aan een wedstrijd vereist echter een aanzienlijke concentratie van zowel kandidaten als juryleden. De Wedstrijd is een belangrijke uitdaging voor de jonge muzikanten en kan gepaard gaan met een hoge dosis stress. Het is daarom des te belangrijker om hun concentratie te respecteren.
Kan ik een kind meenemen naar de Wedstrijd?
Kinderen zijn welkom, maar het is heel belangrijk dat ze de concentratie van de kandidaten en/of juryleden niet verstoren. Wees daar, uit respect voor iedereen, bijzonder waakzaam op. Weet ook dat het niet altijd mogelijk is om de zaal discreet te verlaten.
Moet ik bepaalde gebruiken respecteren?
Net als bij een traditioneel concert is het gebruikelijk om pas aan het einde van elk werk te applaudisseren en niet tussen de bewegingen van eenzelfde werk.
De optredens van de kandidaten worden allemaal opgenomen. Daarom is het erg belangrijk om geen ongewenste geluiden (GSM, hoesten ...) te maken.
Mag ik tijdens de optredens foto’s of opnames maken?
Het is absoluut niet toegestaan te filmen, foto’s te maken of de optredens van de kandidaten op te nemen. Alle optredens kunnen herbekeken worden op onze website. Ook de foto’s van de wedstrijdfotografen worden op onze website gepubliceerd.
Is er een bepaalde dresscode om de wedstrijd bij te wonen?
Er is geen specifieke dresscode, maar tijdens de finaleronde is het gebruikelijk om stadskleding te dragen.
Wanneer en hoe kan ik mijn plaatsen reserveren?
Doorgaans kun je al vanaf eind januari/begin februari plaatsen reserveren. De exacte data worden op onze website gepubliceerd. Voor
reservaties kun je niet bij het wedstrijdsecretariaat terecht, maar wel bij Flagey en BOZAR (online, telefonisch of aan de ticketbalie).
Zijn er tickets met korting?
Kortingstickets zijn beschikbaar voor bezoekers die jonger zijn dan 26 jaar. Het is ook mogelijk om lastminutetickets te kopen tegen zeer voordelige tarieven.
Hoe zijn de wedstrijdsessies georganiseerd?
In Flagey beginnen de sessies meestal om 15u en om 20u. Ze duren zo’n drie uur, inclusief een pauze van 30 minuten.
In het Paleis voor Schone Kunsten beginnen de finaleavonden om 20u15. Ze duren ruim 2 uur, met een pauze van 30 minuten. De zaal is vanaf ongeveer 30 minuten vóór het begin van de sessie toegankelijk.
Wat als ik te laat aankom?
Als je te laat aankomt, word je door leden van het zaalpersoneel opgevangen die zullen aangeven wanneer je de zaal in mag. Goed om weten: wie te laat komt, kan een andere plaats toegewezen krijgen dan de aanvankelijk gereserveerde plaats.
Is het mogelijk om in de buurt van de concertzaal te eten?
Er zijn restaurants en cafés rond het Flageyplein en BOZAR.
In Flagey is de bar geopend vanaf 14u en tijdens de pauzes.
In BOZAR is de bar geopend tijdens de pauze.
In BOZAR kan men ook terecht in Café Victor of BOZAR Restaurant, die allebei toegankelijk zijn via de hoofdingang.
Hoe bereik ik Flagey en BOZAR?
Mag ik de zaal binnen met een tas of instrument?
Ga voor meer informatie naar de websites van
Flagey en
BOZAR.
Ik kan niet naar Flagey of het Paleis voor Schone Kunsten komen. Hoe kan ik de Wedstrijd volgen?
Als je niet naar Brussel naar de kandidaten kan komen luisteren, weet dan dat bijna de hele Wedstrijd via radio, televisie en internet live of in uitgesteld relais te volgen is. De precieze informatie is vanaf een paar weken voor de start van elke wedstrijd te vinden in het Menu
Wedstrijden bij de betreffende Wedstrijd.
Waar en hoe kan ik een laureaat herbeluisteren?
Ben je bijzonder ingenomen met de optredens van een laureaat en wil je die opnieuw beluisteren? Wil je de laureaten van een sessie na de Wedstrijd blijven volgen? Je kunt alle optredens tijdens de Wedstrijd bekijken en beluisteren op de
Multimedia pagina van onze website. Je vindt in onze
kalender ook de lijst met de concerten die de laureaten in binnen- en buitenland geven.
Wat is nodig om gastgezin te worden?
Gastgezin zijn is een erg verrijkende ervaring! Als je een jonge muzikant wil huisvesten, aarzel dan niet om ons te contacteren per
mail. Je vindt alvast wat meer informatie en een getuigenis van een gastgezin op
deze pagina.
Hoe kan ik de Koningin Elisabethwedstrijd steunen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om de Wedstrijd te steunen: als gastgezin, door een gift te doen (de giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro), door mecenas of sponsor te worden, door Business Seats te kopen ... Je vindt de gedetailleerde informatie in het menu
'Ons steunen'.
Kan ik een legaat schenken ten gunste van de Koningin Elisabethwedstrijd?
Als je je vermogen of een deel ervan aan de Wedstrijd wil nalaten, dan danken we je daar alvast voor. Via deze
link vind je meer informatie over de te volgen procedure.
Vragen van de kandidaten
Wat is de uiterste inschrijvingsdatum?
De inschrijvingsperiode wordt elk jaar afgesloten op de laatste woensdag van november om 12 uur GMT (middag).
Moet ik aanbevelingsbrieven meesturen?
Je hoeft geen aanbevelingsbrief te sturen om je kandidaat te stellen.
Hoe kan ik me inschrijven?
Om je in te schrijven, moet je het inschrijvingsformulier op onze website invullen op onze
inschrijvingspagina. Dat is vanaf eind oktober beschikbaar.
Ik ben laureaat van een andere wedstrijd. Moet ik aan de preselectie deelnemen?
Ja, laureaten van andere wedstrijden kunnen niet meteen naar de eerste ronde. Alle kandidaten die aan de Wedstrijd willen deelnemen, moeten voor de preselectie video’s indienen.
Kan ik meerdere malen aan de Wedstrijd deelnemen?
Je kunt zeker meerdere malen aan de Wedstrijd deelnemen. Je mag je zo vaak als je wil inschrijven voor de preselectie.
Maar je mag niet meer dan tweemaal aan een eerste ronde in dezelfde discipline deelnemen. Als je eenmaal finalist bent geweest, kun je je niet opnieuw in dezelfde discipline inschrijven.
Kan ik me inschrijven als ik jonger of ouder ben dan de leeftijd die in het reglement vermeld staat?
Nee, er wordt voor niemand een uitzondering gemaakt.
Wanneer weet ik of ik toegelaten ben?
Ten laatste op 15 maart van het jaar van de Wedstrijd waarvoor ze zijn ingeschreven, vernemen de kandidaten of ze zijn toegelaten of afgewezen.
Wanneer moet ik in Brussel aankomen?
We raden je aan om de dag voor de loting in Brussel aan te komen
(zie reglement).Moet ik accommodatie voorzien?
Nee. Diverse gastgezinnen bieden je graag kosteloos onderdak en ondersteunen je zolang je kandidaat bent. Alleen kandidaten kunnen in een gastgezin opgevangen worden. Als iemand met je meereist, dan kun je kiezen voor een andere vorm van accommodatie (bij vrienden, in een hotel ...). In dit geval zijn de kosten voor jouw rekening.
Tot wanneer kan ik mijn programma wijzigen?
Zodra de uiterste inschrijvingsdatum is verstreken, mag je je programma niet meer wijzigen, tenzij de artistieke commissie je daarom vraagt.
Als je aanvraag al is ingediend en de inschrijvingstermijn nog niet is verstreken, dan kun je een aanpassing van je programma aanvragen door een e-mail te sturen naar
application[at]koninginelisabethwedstrijd.be.
Waarom moet ik de partituren van de werken op mijn programma kunnen leveren?
We vragen je om een kopie van je partituren bij je te hebben voor het geval we die moeten doorgeven aan pianobegeleiders, juryleden of media die de captaties van de Wedstrijd verzorgen.
Kan ik sommige werken met partituur vertolken?
Kandidaten treden in elke ronde zonder partituur op. Uitzondering daarop vormen de onuitgegeven verplichte werken van de halve finale en de finale. Kandidaten kunnen de artistieke commissie om toelating vragen bepaalde hedendaagse werken met partituur te vertolken. Het verzoek daartoe moet ten laatste op 15 maart 2025 naar
application[a]koninginelisabethwedstrijd.be worden gestuurd.
Op welke stemtoon wordt de piano afgestemd?
De piano wordt steeds afgestemd met de a’ op 442Hz.
Kan ik mijn instrument afstemmen op een andere stemtoon dan a’ = 442Hz?
Dat mag, maar houd er rekening mee dat de piano altijd is afgestemd op a’ = 442Hz.
Moeten de reprises uitgevoerd worden?
Tenzij anders vermeld in het reglement, kunnen de kandidaten zelf beslissen of ze al dan niet de reprises uitvoeren. Maar ze moeten erop toezien dat die binnen de maximale duur van hun programma passen.
Kan ik mij laten begeleiden door mijn eigen pianist(e)?
Voor de viool-, cello- en zangsessies stelt de Wedstrijd pianobegeleiders ter beschikking van de kandidaten, maar je kunt natuurlijk deelnemen met je eigen pianist(e). Als je wil dat je eigen pianist(e) je begeleidt, dan moet hij/zij aanwezig zijn vanaf de eerste ronde.
Moet ik een bladdraaier voorzien als ik word begeleid door mijn eigen pianist(e)?
Nee, de Wedstrijd zorgt voor bladdraaiers voor alle pianobegeleiders.
Mag ik van instrument en/of strijkstok wisselen tijdens de rondes?
Je bent vrij om tussen twee stukken van instrument of strijkstok te wisselen. Wel moet je de Wedstrijd vooraf informeren.
Hoe/wanneer moet ik mijn inschrijvingsgeld betalen?
Nadat je het inschrijvingsformulier hebt ingevuld, word je doorgestuurd naar de betalingspagina. Je inschrijving wordt na betaling automatisch gevalideerd. Het is niet mogelijk om te betalen voordat het formulier volledig is ingevuld. De betaling wordt beveiligd door de payment provider Mollie en kan gedaan worden met Bancontact, kredietkaart of Paypal.
Video's voor de preselectieAan welke technische vereisten moeten de video’s voor de preselectie beantwoorden?
Houd er rekening mee dat deze vereisten kunnen variëren naargelang de discipline (zie
reglement van de betreffende sessie).
Het is sterk aanbevolen dat je een professionele opname maakt met één vast camerastandpunt. Het is absoluut noodzakelijk dat je gezicht en handen zichtbaar zijn terwijl je speelt.
Elk werk (of elke beweging, in het geval van werken met meerdere bewegingen) moet in één take opgenomen worden. Elk werk of elke beweging moet afzonderlijk worden geüpload.
Kan ik video’s indienen die niet allemaal op dezelfde plaats of tegelijkertijd zijn opgenomen?
Ja.
Wat wordt bedoeld met een ‘recente opname’?
De video moet representatief zijn voor je huidige speelwijze.
Kan ik voor de preselectie werken voorleggen die ook op mijn programma staan voor de publieke rondes?
Over het algemeen wel, maar houd er rekening mee dat dit kan variëren naargelang de wedstrijddiscipline (zie
reglement van de sessie).
Kan ik YouTube-links verzenden in plaats van bestanden?
Nee, je moet ons je bestanden doorsturen via het inschrijvingsformulier op onze website.